Heikki Rüster: Matkaoppaat Kettu oppaana

"Näitä koruja tällä sarjanumerolla on Romaniassa tasan kolme kappaletta, yksi Bukarestissa henkilöllä, jonka nimeä en voi sinulle paljastaa, toinen minulla ja nyt kolmas sinulla. Jos joudut vaikeuksiin viranomaisten kanssa, näytät vain kettuasi ja olet vapaa mies. "

Romaani ”Kettu oppaana” kertoo suomalaisen matkaoppaan silmin nähtynä, miten kommunismi ajautuu vähitellen umpikujaan. Kun mielivaltaisen kommunistidiktaattorin valtakunta muuttuu rahataloudesta kafkamaiseksi painajaisuneksi, jossa peruspalveluita saa enää länsimaisella tupakalla ja viinalla sekä seksillä, tuhon enteet leijuvat ilmassa. Mitta täyttyy, kun Jumalan asemaan itsensä nostanut Ceaucescu päättää rakentaa itselleen maailman suurimman hallintopalatsin, oman kuninkaallisen linnansa, kuten hän itse nimitteli sitä. Tapahtumien pääpaino on Romanian vallankumousvuodessa 1989. Päähenkilömme lankeaa huolellisesti viritettyyn ja naamioituun ansaan, joka johtaa seikkailijan maasta sekä tapahtumasta toiseen.

Kettu oppaana on luonteeltaan omaperäinen seikkailuromaani. Kirjan päähenkilö, matkaopas Leo, ja Luther, hänen uskollinen kumppaninsa kauhtuneessa kaavussaan, muistuttavat jossain määrin Jaroslav Hašekin Kunnon sotamies Shvejkin seikkailut maailmansodassa -romaanin päähenkilöä. Keskustelut henkisen oppaan kanssa ovat hauskoja, joskus viiltävän analyyttisiä kaikessa ronskiudessaankin.

ISBN 978-952-92-9728-3. Kustantaja: Heikki Rüster. Omakustanne 2011. 326 sivua, nidottu. Hinta 30 euroa. Tilattavissa tekijältä sähköpostitse.